Várandósság alatt ajánlott és kerülendő ételek
A várandósság alatt ajánlott ételek legyenek:
- változatosak, hogy minden vitamin, nyomelem bekerülhessen a kismama szervezetébe
- zöldségek, gyümölcsök
- gabonafélék, száraztészta, müzlik, rizs, zab – kevesebb legyen, mint az előzőekből
- sovány húsok, magvak, halak, tojás
- tej, sajt, joghurt, kefir, amelyek csökkentett zsírtartalmúak
- bőséges víz (méreganyag távozásához és székrekedés ellen is)
- alacsony higanytartalmú halak
- szardella
- tőkehal
- lepényhal
- foltos tőkehal
- lazac
- tilápia
- pisztráng (édesvízi)
folsav:
magzat hasznosítja: gerinc,idegsejtek, vörösvérsejtek
Folsav tartalmú ételek: zöld színű zöldségek és a bab, borsó, káposzta, burgonya, karfiol. füge, citrom, narancs, kiwi, banán
vas:
magzat hasznosítja: hemoglobin előállításához
miben található: sovány húsok, belsőségek, zöldfőzelékek, bab, újhagyma.
kalcium:
magzat hasznosítja: csontozat, fogazat
miben található: tejtermékek, savanyú káposzta, mák, szardínia, füge.
cink:
magzat hasznosítja: vércukorszint-, genetikai tevékenység szabályozás, anyagcsere
miben található: borjúmáj, a shiitake gomba, szarvashús, hüvelyesek, tej, tojás, a húsfélék tengeri herkentyűk, halak… káposzta, burgonya, karfiol. füge, citrom, narancs, kiwi, banán
jód:
magzat hasznosítja: pajzsmirigy hormonok termelése, anyagcsere szabályozásában
miben található: sötétzöld színű leveles zöldségek, zabpehely, zöldborsó korpás kenyér, mandula, banán,
vitamin szedése javasolt amely tartalmazza a jódot. (Érdemes gyermek tervezése előtt elkezdeni kb. 3 hónappal)
C vitamin:
magzat hasznosítja: vas felszívódását segíti
miben található: narancs, alma, paradicsom, paprika, fekete és piros ribizli, gyümölcsök, zöldségek.
E-vitamin:
magzat hasznosítja: Antioxidáns hatású
miben található: Olajos magvakban és hüvelyesek
D-vitamin:
magzat hasznosítja: kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti
miben található: halolaj, tojás és a máj (hetente egyszer!), magvak
A várandsság alatt kerülendő ételek
Pasztőrizálatlan sajt (Listeria baktérium miatt)
Penészes sajt (Listeria, Salmonella, E. coli és Campylobacter baktériumok)
Nyers hús (Toxoplasma, E. Coli, Listeria, Salmonella) - halvaszületéshez vagy súlyos neurológiai betegségekhez, például értelmi fogyatékossághoz, vaksághoz és epilepsziához vezethetnek.
Sushi, nyers hal, nyers kagyló (különböző férgek, baktériumok és vírusok)
Nyers tojás vagy nyers tojást tartalmazó ételek (szalmonella) - mousse, a házilag készített fagyi, a frissen készült sodó, a tiramisu, a borhab és a crème brulée is. A bolti majonéz rendben van, feltéve, hogy pasztörizált, ezt mindig ellenőrizd a címkén!
Mosatlan gyümölcsök (felületük számos baktériummal és parazitával szennyezett lehet. Idetartozik a Toxoplasma, az E. coli, a Salmonella és a Listeria)
Nyers csírák Lehetséges, hogy az egészségesnek tűnő salátaválasztás mégsem mentes a rosszindulatú összetevőktől. A nyers csírák, köztük a lucerna, a lóhere, a retek és a mungóbab csírája szalmonellával fertőzöttek lehetnek. A magvak számára a csírázás megkezdéséhez szükséges nedves környezet ideális az ilyen típusú baktériumok számára, és szinte lehetetlen lemosni őket.
Kerülendő halak (magas higanytartalom)
- királymakréla
- marlin
- atlanti tükörhal
- cápa
- kardhal
- nagyszemű tonhal
- mexikói tőkehal
A higany erősen mérgező elem. Nagyobb mennyiségben mérgező lehet az idegrendszerre, az immunrendszerre és a vesére. Súlyos fejlődési problémákat is okozhat gyermekeknél, kisebb mennyiségben is káros hatással bír. A nagy tengeri halak nagy mennyiségű higanyt halmozhatnak fel, ezért a legjobb, ha kerülöd azokat terhesség és szoptatás alatt.
Alkohol (közvetlenül károsítja a sejtek és az agy fejlődését)
Koffein - Az a legjobb, ha a napi koffeinbeviteled nem haladja meg a 200 mg-ot. Ez két bögre instant kávénak vagy teának, illetve egy nagy bögre friss kávénak felel meg. A kóla is tartalmaz koffeint, ezért figyelj arra, hogy mennyit iszol belőle! (alacsony születési súlyt, vetélést okozhat)
Dohányzás ( A magzat elmaradhat születési súlyában, vetélés, lepényleválást, halvaszülést, idő előtti burokrepedést, koraszülést okozhat. )
Forrás:
https://www.femibion.com/hu_HU/korai-varandossag/szusi-sajt-alkohol.html
https://gyerekszoba.hu/terhesseg/halfogyasztas-a-terhesseg-alatt/
https://www.intima.hu/intim-magazin/terhesseg/mit-t-ehetsz-es-mit-nem-terhesseg-alatt
https://sangita-babamasszazs.hu/terhesseg-alatti-etkezes-avagy-a-kismama-taplalkozasaterhesseg/
https://divany.hu/eletem/veszelyes-etel-terhesen/