Amikor kiderül valakiről, hogy cukorbeteg - terhességi cukra van, a leggyakrabban nem tudja, mit is jelent ez pontosan.

 

 Az orvos határértéket elért, vagy meghaladó vércukor eredményt követően, beutal diabetológiára. Ott szakember ismertet meg az alap tudnivalókkal és állapítja meg, milyen diétát kell követned.

 

Cukorbetegség esetén diétát kell tartani. A diétához viszont fontos megismerni egy kicsit az élelmiszereket és "működésüket" is.

 

A szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek egyik nagy csoportja a gyorsan felszívódó élelmiszerek, ezek egyszerű szénhidrátok, amiket a szervezetnek nem kell vagy csak alig kell lebontania. Ezek hirtelen emelik meg a vércukorszintet.

 

Ami szigorúan TILOS:

CUKOR és MÉZ

Édesítőnek helyette fogyaszthatóak a

- cukorpótlók: glukonon (szorbit), fruktóz, maltodextrin - ezeknek van szénhidráttartalma

Illetve a

- mesterséges édesítőszerek, amelyeknek nincs szénhidráttartalma - bár tegyük hozzá, hogy egészségességük többször is megkérdőjeleződött már.

 

Ezen kívül gyorsan felszívódó élelmiszerek még:

- tej, kefir, tejföl, joghurt

- burgonya, gyümölcsök, gyümölcskészítmények, gyümölcslevek

 

Nem fogyasztható gyümölcsök: aszalt gyümölcsök, szőlő

 

Nagyon fontos, hogy semmilyen készítmény, amit fogyasztasz NE tartalmazzon hozzáadott cukrot

 

 A szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek másik nagy csoportja a lassan felszívódó élelmiszerek. Ezeket összetett szénhidrátoknak is nevezzük, lebontásuk időigényesebb a szervezet számára, így a vércukorszintet is lassabban emelik meg. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb napszakban jobban járunk a lassabban felszívódó, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosító komplex szénhidrátokkal. A lassú felszívódásnak köszönhetően az inzulinszintünk nem fog ugrálni, nem lesznek benne kiugróan magas értékek.

 

Ezek képezzék az étrended alapját!

 

Zöldségek:

 

Burgonya: hetente 1-2szer szerepelhet az étlapodon

 

„Szabadon” fogyasztható zöldségek: brokkoli, cékla, cikória, cukkini, fejes saláta, gomba, karalábé, karfiol, káposzta (fejes, vörös, savanyú), kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mangold, padlizsán, paradicsom, paraj, patisszon, petrezselyem, póréhagyma, rebarbara, retek, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika.

 

Gyümölcsök:

 

Aszalt gyümölcsök magas szénhidráttartalmúak csak igen kis mennyiségben javasolt.

 

 

 Minél magasabb a rosttartalma az élelmiszernek, annál elhúzódóbb a vércukor emelő hatása, ezért inkább részesítsük előnyben ezeket, ha megtehetjük:

 - teljes kiőrlésű gabonafélék, barna rizs, korpás keksz, durum tészta, graham kenyér, barna kenyér

 

 Reggelire, vacsorára, utó vacsorára mindenképpen lassan felszívódó élelmiszerekből válogassunk.

 

Két fontos dolog, ami meghatározza az étrendet:

 

1. Kerüld el a magas glikémiás indexű ételeket

 

2. Naponta többször – ez 5-6szori étkezést jelent, a szénhidrát adagot elosztva állítsd össze az étrendet.

 

Egy 150 grammos szénhidrátdiéta napi elosztása:

 

 

Hánykor

Hány gramm

Utóvacsora nélkül

Milyen felszívódású szh alkossa

reggeli

7 óra

25g

25g

lassú

tízórai

10 óra

25g

25g

50% lassú, 50% gyors

ebéd

13 óra

50g

50g

maximum 20g gyors

uzsonna

16 óra

25g

25g

gyors

vacsora

19 óra

15g

25g

maximum 10g gyors

utóvacsora

22 óra

10g

 

lassú

 

 

Mi az a glikémiás index( vagy más néven GI)?

Glikémiás index

 

 Ez egy szám, minden élelmiszernek van, és azt mutatja meg, milyen az élelmiszer vércukor emelő hatása. A skála 0-100-ig terjed.

Alacsonynak számít 0-40 között.

Közepes értékről beszélünk, ha ez a szám 40-60 közé esik

Magas a 60 feletti érték

Ha alacsony glikémiás index-ű élelmiszert fogyasztunk, kevesebb szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe.

 Van olyan élelmiszer, aminek alacsony ugyan a szénhidráttartalma, de magas a GI-je, az hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan felszívódik, ilyen például a görögdinnye.

 

 Aminek mindkét értéke magas, azt jobb elkerülni: ilyen élelmiszer például a mazsola (ami ugye egyáltalán nem ajánlott cukorbetegeknek), a fehér rizs, vagy éppen a kukoricapehely.

 

 Számtalan táblázat található a világhálón, ami az egyes termékeknek tartalmazza mind a szénhidrát tartalmát, mint a GI értékét, de érdemes azt is tudni, mi minden lehet, ami a GI-t befolyásolja:

Minél rostosabb, annál kisebb az étel GI értéke

Fehérje: ha fehérjedús ételt eszünk, az csökkenti a vele fogyasztott étel GI-jét.

Minél hosszabban főzünk egy ételt, annál gyorsabban fog felszívódni, miután megettük.

Ha valami savasat fogyasztunk az étellel, az is csökkenti a GI-t. (pl citromlé, ecet a salátára)

A feldolgozás: minél több beavatkozás történik az ételbe, annál magasabb GI-je lesz: aprítás, turmixolás, a gabona őrlése

 

A különböző élelmiszerek vércukornövelő hatását mérjük a glikémiás indexszel, és a cukor GIje 100%.

 

Néhány élelmi anyag glikémiás indexe:

 

90-100%: malátacukor, burgonyapürépor, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt sejtfalú, nagy szénhidráttartalmú növényi termék), valamint minden cukros (üdítő)ital, amely nagyon gyorsan a bélbe jut és felszívódhat.

 

70-90%: fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, Abonett, ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehérliszt, főtt tészták (kivéve durum búzából készült tészták), kalács, szőlő,

 

50-70%: zabpehely, kukorica, főtt rizs, barna kenyér, banán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé

 

50-30%: tej, joghurt, kefir, a legtöbb gyümölcs, durumlisztből készült tészták

 

30%: fruktóz, szorbit, lencse, bab, borsó, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom

 

Miből mit válasszak?

 

Cereáliák, gabonaneműek:

 

Próbálj kevés lisztet használni a főzelékek elkészítéséhez, jobb ha inkább csak párolod sűrítés nélkül a zöldségeket. Próbáld ki a Graham lisztet vagy más teljes őrlésű lisztet.

 

Kenyerek, péksütemények: Válassz teljes őrlésű liszt felhasználásával készült kenyereket! Ezek segítenek, hogy jól lakj kisebb mennyiséggel és a vércukorszintedre is jobb hatással vannak, mint a fehér kenyerek.

 

Péksütemények közül szintén a teljes őrlésű lisztből készülteket válaszd! DE sima kiflit, zsemlét, minden töltelék és rátét nélküli bagettet vagy ezek rozsos változatát is fogyaszthatod. Hajtogatott, leveles tésztából készült péksütemények zsírosak, még akkor se válaszd, ha nem édes a töltelék! Vannak pékségek, ahol kapható az úgy nevezett GLYX kenyér, ami azt jelenti, hogy jó a GI-e, ezért nyugodtan eheted azt is.

 

Tészta, rizs:

 

Tésztákból válassz durumlisztből készültet, itt nem a koleszterinszegénység miatt javasoljuk, hanem mert jobb a GIje.

 

Válassz barnarizst és inkább zöldségekkel kombinálva rizottónak készíts köretnek.

 

Húsok, húskészítmények, halak:

 

Sovány húsok: csirke, pulyka, fácán, galamb, nyúl, sertéskaraj, sertéscomb, borjú, marhatarja, marhabélszín, marhalapocka zsírszegényen elkészítve.

 

Halak: busa, fogas, afrikai harcsa, heck, keszeg és a tengeri halak. Fontos, hogy ezeket is zsírszegényen készítsd el.

 

Húskészítmények: válassz a hűtőpultból olyan előrecsomagolt felvágottakat, melyekre fel van tüntetve a „LIGHT” felirat. Itt a light a zsírszegénységre utal.

 

Figyelem! A tejtermékek, húsok, halak, húskészítmények alig vagy nem tartalmaznak szénhidrátot. Ezt nem tekintheted zöld jelzésnek, azaz ezeket sem fogyaszthatod korlátlanul, ezek fehérjét és zsírokat tartalmaznak jelentős mennyiségben.

 

Tej, tejtermékek:

 

Tej: 2,8% zsírtartalmú tejből naponta 3 dl-t megihatsz, természetesen a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva.

 

Tejtermékek: joghurtoknál figyelem!!!!!! A light jelenthet zsírszegényt és cukormenteset is!

 

Sajtok nagy része zsíros, félzsíros, szintén segít az előrecsomagolt változatokon a LIGHT felirat a választásban.

 

Túró, tejföl zsírszegény változatának fogyasztása javasolt.

 

Minden élelmiszert, ami tartalmaz szénhidrátot, számolva lehet csak fogyasztani!

 

 Mik a (szinte) szabadon fogyasztható élelmiszerek?

 

A legjobban ezeket az élelmiszereket fogod szeretni, mert szabadon fogyaszthatod őket. Persze ezeknél is fontos mértéket tartanod, hiszen az elhízás nagy ellensége a cukorbetegségnek, és ezek között is bőven van olyan, amitől jól meghízhatsz...

 

 - halak, húsok, húskészítmények (májas hurka, véres hurka azért tartalmaz bőven...)

 - tojás, sajtok, túró (10 dkg alatt)

 - zsiradékok

 - zöldségfélék, amiknek 5 gr alatti a szénhidráttartalma: kovászos uborka :) spárga, spenót, retek, paprika, paradicsom

 

Cukor helyett

pl.:

 

Jázminpakóca - azaz stevia

 Ezt a növényt már évszázadok óta fogyasztják a dél-amerikai indiánok. Tehát egy 100 %-ban természetes édesítőről van szó. Itthon talán még kevéssé ismert, de remélhetőleg hamarosan el fog terjedni ez is.

 

 Számos hasznos tulajdonsága közül néhány:

 

kalóriatartalma nulla

szénhidrát mentes

glikémiás indexe nulla

segíti az emésztést

gyulladáscsökkentő

 

 Sokkal édesebb, mint a cukor, így nagyon kevés kell belőle. Viszont ott, ahol a cukor nem csak az édes íz miatt szükséges, nem feltétlenül jelent megoldást, mivel a néhány csepp oldat, vagy gramm por nem tölti meg a tepsiben a cukor helyét. De erre is vannak megoldások, csak keresni kell :)

 

 Amiben különbözik a cukortól

 

nem karamellizálható

van egy sajátos utóíze - ízlés dolga eldönteni, hogy ez jó vagy rossz

"túladagolva" kesernyés lehet az íze

Próbáld ki - büntetlenül -, mielőtt mesterséges édesítőszerhez fordulnál, ha éppen valami édességre vágysz :)

 

Nyírfacukor - Xukor

 

 Xilit, Xylit, Xyilitol, Xilovit - ezeken a neveken is találkozhatsz még a termékkel.

Édesítő erejében, és külsejében szinte nem is különbözik a legtöbb ember által megszokott kristálycukorhoz.

 Viszont: kalóriaszegény, alacsony a glikémiás indexe, lassú a felszívódása, nem emeli a vércukorszintet, fogyasztásakor nincs inzulin reakció.

 

 Ez a C5-H12-O5. kémiai képletű anyag megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben is, de leggyakrabban a nyírfából vonják ki - ebből eredően nevezik nyírfacukornak, de kukoricacsutkából is állítanak elő ilyen cukrot.

 

 Tehát cukorbetegek is fogyaszthatják :)

 

 Sajnos az ára elég borsos.

 

 Van még néhány tulajdonsága, ami miatt mindenre nem alkalmas:

 - baktériumölő hatású, így bár bakteriális eredetű megbetegedésekre jótékony hatással van, kelt tészták készítésére nem alkalmas, mert az élesztő gombák sem tudnak szaporodni benne.

 - a másik talán kevésbé fontos tulajdonsága, hogy karemellizálni nem lehet

 

Hogyan főzzön a terhességi cukorbeteg kismama?

 

 A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha csak egy személyre főzöl. Ha csak magadra kell főznöd, eleve csak olyan élelmiszert fogyasztasz, amit lehet. Nem kell "kerülgetned" a családtagokat. Persze ez a ritkább eset, de akkor is induljunk most innen. Kezdjük tehát az elején.

 

 Nagyon egyszerűen képzeld el: Minden hozzávalót nyersen mérj le. Az elkészült étel összes szénhidráttartalmát oszd el annyi fele, ahány adagra szétosztod az elkészült ételt.

 

Mit és mennyit igyon a terhességi cukorbeteg kismama?

 

 A rendszeres folyadék bevitel nagyon fontos, de nem szabad túlzásba vinni azt sem! Napi 1,5 - 2 litert meginni viszont ajánlott mindenképpen.

 

 Alapvetően a víz, ásványvíz, tea ami a legjobb. Lehetőleg szénsavmentes folyadékot igyál!

 

 Gyümölcsleveket számolva, beillesztve az étkezésbe lehet fogyasztani, de csak abban az esetben, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mézet. Gyorsan felszívódó élelmiszer, ezt is vedd figyelembe, amikor beilleszted az étrendedbe!

 

 Ne felejtsd el, hogy a levesek és gyümölcsök is tartalmaznak folyadékot, így azokat is mindenképpen fogyassz.

 

Kell egy pár nap, amíg átállsz az új étrendre, amíg kitapasztalod, hogy mivel laksz jól úgy, hogy pont annyi szénhidrátot fogyassz, amennyi lehet. DE a cukorbetegek étrendje, a diéta nem az éhezésről szól, ha éhes vagy, egyél! Ez Neked és a babának is nagyon fontos, csak arra kell figyelned, hogy mit.

 

Néhány praktikus tanács:

 

Először is semmi fehérkenyér (zsemle, kifli mérés szerint), semmi péksüti (esetleg Norbi, diabetikus), semmi nasi!!!

Aztán gyümölcsök közül semmi banán, szőlő, asztalt gyümi, mert ezekben borzasztóan sok a cukor!

Semmi cukrozott üdítő, legjobb a víz. Persze a nátriumszegény!

Semmi cukor, semmi méz!

Tejjel óvatosan, számolni kell, és legjobb, ha a tízóraidba építed be!

Teljes kiőrlésű szeletelt kenyerek:  Ezzel nagyon jól lehet számolni. A zacskón fel van tűntetve, hogy 1 szelet hány gr szénhidrátot tartalmaz. Kapható minden élelmiszerüzletben. Pl. Ceres sütő diabetikus kenyere – és még finom is.

Nem kell lemondani a rizs, tarhonya, tésztafélék fogyasztásáról sem, de szigorúan ki kell számolni a mennyiséget. Íme a trükk: először szárazon kiméred, megfőzöd, majd evőkanállal kiméred ismét, hogy megfőve hány kanállal tesz ki. Hiszen megdagad. Így a családnak főzött adagból ki tudod könnyed szedni a saját mennyiségedet.

1 evőkanál száraz tészta 1 dkg-8g szénhidrátot tartalmaz.

1 evőkanál rizs 2 dkg-16g szénhidrátot tartalmaz.

Joghurt: natúrjoghurt + friss gyümi, persze kiszámolva remek tízórai, uzsanna 1-2 korpovit keksszel.

 

 

A szénhidrát mennyiség, amit elfogyaszthatsz, adott, de ott van az a csoport élelmiszer, ami nem tartalmaz szénhidrátot. Majd Te is rájössz, hogy azokból a szabadon fogyasztható élelmiszerekből, amit esetleg csak ímmel-ámmal ettél eddig, most milyen jó, hogy ehetsz bátran.

 

 

 

FORRÁS

https://terhessegicukor.blogspot.hu/